Jak założyć swój ogrodowy kompostownik
28 września 201712 Najlepszych odmian Winorośli
28 września 2017Myśląc o typowo polskim drzewie owocowym pierwsze co, pojawia się przed oczami to Jabłoń. Drzewo to można spotkać zarówno w sadach, ogrodach na działkach, jak i też rosnące na dziko, na przydrożnych pagórkach i polach. Różnorodność owoców, odporność na choroby oraz warunki atmosferyczne sprawiają, że jest to roślina, która idealne pasuje do naszych warunków.
Jabłoń, nie taka pospolita.
Do Polski jabłka przywędrowały dopiero w wieku XII razem z cystersami. Rozpoczęli oni proces udomowienia dziko rosnących szczepów jabłoni leśnych. Dzięki temu, z czasem udało im się osiągać coraz większe owoce, aż osiągnęli zadowalający efekt. Tym samym, choć przyjmujemy, że Polska jest wręcz ojczyzną jabłek, to jak pokazuje historia mamy z nimi do czynienia dopiero od 900 lat. Tymczasem, na Bałkanach owoce te występowały już w okresie starożytności. Natomiast pierwsze próby hodowli jabłoni datuje się na czas neolitu. Współcześnie jabłka są najczęściej modyfikowanym owocem na świecie.
Jabłoń, cechy drzewka.
Choć jabłoń jest drzewem, które można uznać za najczęściej uprawiane drzewko na świecie, warto przypomnieć, jak wygląda ta roślina. Trzeba zatem zwrócić uwagę, że drzewo osiąga rozmiar od 4 do 10 metrów wysokości. Jego korona jest szeroko i z reguły gęsta. Liście mają kształt okrągły z charakterystycznym szpiczastym zakończeniu. Brzegi liści mają piłkowany kształt, a na jego powierzchni może wystąpić delikatny meszek. Rozmiarem sięgają od 5 do 15 cm i od 3 do 6 cm szerokości.
Kwiat jabłoni występuje w dużej ilości na całej koronie drzewa. Ma on kolor biały z delikatnym, nieco jasno – różowym zabarwieniem.
Jabłoń odmiana Topaz
Jabłoń odmiany Topaz, to pochodzące z Czech drzewko, które jest efektem skrzyżowania odmian Vanda i Rubin. Cechują je niskie wymagania co do uprawy oraz nieoszałamiający wzrost. Owocują średnio późno, a zbierany z nich plony należą do obfitych. Jabłka mają jasną barwę z dużym rumieńcem. Cechuje je kremowo żółty miąższ, który jest wyraźnie słodki z delikatnymi nutami kwaskowymi. Jabłka tej odmiany cechuje wysokość zawartość cukru oraz kwasów, co sprawia, że idealnie nadają się do przygotowywania przetworów. Zbiór odbywa się w pierwszej połowie października. Cechą charakterystyczną jest to, że jabłka tej odmiany nie opadają same, zatem konieczne jest ich zrzucenie lub zwyczajnie zerwanie prosto z gałęzi. Przechowywać je należy w warunkach chłodniczych, gdzie mogą przetrwać aż do kwietnia. W przypadku gdy będą one przetrzymywane w piwnicy lub altanie możliwe jest utrzymanie ich świeżości do lutego.
Jabłoń, odmiana Ariwa
Odmiana Ariwa pochodzi z roku 1986, kiedy to w angielskiej Stacji Doświadczalnej w Easy Malling skrzyżowano odmiany Golden Delicious i klonu A849-5. W Polsce jest ona dostępna od roku 2007, natomiast w Europie zachodniej można było ją spotkać od roku 2001. Posiada ona ochronę prawną na terenie całego terytorium Unii Europejskiej.
Drzewo tej odmiany ma charakterystyczne, stożkowate, średnio zagęszczone korony. Drzewko owocuje wcześnie i obficie. Owoce mają średni rozmiar. Są kuliste lub kulisto stożkowate. Gładka skóra o zielonożółtej barwie o delikatnym, woskowym nalocie. Miąższ ma barwę żółtawobiały, ścisły i chrupiący o kwaskowo słodkim smaku. Owoce uchodzą za średnio smaczne, zwłaszcza kiedy są niewielkich rozmiarów. Można je zbierać od połowy września, natomiast do konsumpcji owoce nadają się od października.
Jabłoń, odmiana Florina
Jabłoń Florina, to odmiana francuska, która swoje owocowanie rozpoczyna w okresie zimowym. Drzewo tej odmiany ma średnio silne rozmiary. Co istotne odmiana ta, jest w stu procentach odporna na parcha. Wykazuje także wysoki stopień odporności na mróz oraz mączniaka. Florina owocuje obficie, choć zdarza się, że przemiennie. Owoce floriny mają średniej wielkości rozmiar o regularnych rozmiarach i dużych podobieństwie. Skórką jabłek jest pokryta niemal w całości jaskrawoczerwonym rumieńcem. Miąższ ma barwę białawą, o słodkim smaku. Wyczuwalny jest także wyraźny posmak dzikich jabłek. Jabłka tej odmiany należą do wyjątkowo smacznych. Jabłka gotowe do zbioru są już w okresie końca października. W korzystnych warunkach owoce można przechowywać do marca. Jabłka odmiany florina wymagają długiego okresu wegetacji, w okresach chłodniejszych może przynosić owoce o mniejszych walorach estetycznych i smakowych.
Jabłoń, odmiana Gloster
Gloster jest odmianą pochodzącą z Niemiec i należy do grupy jabłoni, które owocują a w okresie późnozimowym. Owoce maja charakterystyczny, lekko błyszczący wygląd. Skórka jest zielonkawo żółtawą barwę z wyraźnym acz delikatnie rozmytym, ciemnoczerwonym rumieńcem. Dodatkowo jabłka tej odmiany łatwo rozpoznać po wyraźnym stożkowatym kształcie. Dodatkowo cechuje je stosunkowo duży rozmiar. Miąższ ma biało zielonkawy kolor o ścisłej, soczystej i drobnoziarnistej konstytencji.
Jabłoń odmiany Gloster cechuje się stosunkowo średnią odpornością na mróz. Można jednak być spokojnym o to, że wytrzyma temperatury nawet do minus 25 stopni. Jednocześnie jest to roślina, która ma słabą odporność na parcha. W przypadku mącznika cechuje się małą podatnością na zachorowania.
Jabłoń, odmiana Cortland Wicki
Cortland Wicki to polska odmiana jabłoni, która cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi oraz charakterystycznym, estetycznym rumieńcem. Jest to jedna z mutacji pochodzącej z Kartuz odmiany Cortland. Drzewko wyrasta w średnio silnym rozmiarze. Jego korona jest kulista o charakterystycznie zwisających pędach. Liście mają barwę ciemnozieloną. Kwitnienie rozpoczyna się w okresie przełomu kwietnia i maja. Owoce jabłoni odmiany Cortland Wiki charakteryzują się średnim rozmiarem o wyrównanym i nieco spłaszczonym wyglądzie. Skórka ma barwę zielonkawo – żółtawą, która pokrywa się wyrazistym, karminowym rumieńcem. Walory estetyczna jabłka tej odmiany pojawiają się w każdym roku owocowania. Jabłka są gotowe do zbioru już okresie pierwszych dni października. Najsmaczniejsze są jednak pod koniec listopada. Przetrzymywane w piwnicy mogą przetrwać do lutego.
Jabłoń, odmiana James Griwe
James Griwe to odmian jabłoni, która została wyhodowana w Szkocji. Jej historia sięga roku 1880, kiedy to J. Grieve stworzył tę odmianę z nasion siewki. Drzewo rośnie do średnich rozmiarów z niezbyt zagęszczoną kulistą koroną. Owocowanie rozpoczyna się stosunkowo wcześnie i ma miejsce rokrocznie w dość obfitych ilościach. Jabłka mają kształt kulisto stożkowy. Skórka o wyraźnej grubości, koloru zielonożółtego i jednorodnym, czerwonym rumieńcu. Miąższ owoców jest kremowy i soczysty. W smaku jest Słodkowo kwaśny i wyjątkowo smaczny. Cechuję się on dużą kruchością. Jabłka tej odmiany są gotowe do zbioru już w okresie drugiej połowy sierpnia. Ich najlepszym wykorzystaniem będzie użycie ich w celach deserowych lub też przetwórczym. Odmianę tę cechuje mała podatność na parcha i mączniaka. Mogą się jednak zdarzać choroby kory oraz drewna. Można być jednak spokojnym co do odporności drzewa na mrozy.
Jabłoń, odmiana Idared
Idared jest odmianą jabłoni, która rośnie do średniej wielkości rozmiarów drzewa. Korona rośliny również jest średniej wielkości o kulistym kształcie. Cechą charakterystyczną jest zwiększająca się gęstość korony wraz z wiekiem drzewa. Owoce tej odmiany mają średnią wielkość i kulisty kształt. Możliwe jest pojawienie się delikatnych żebrowań. Skóra ma kolor jasnożółty i wyraziście czerwonym rumieńcu. Jabłka są umiarkowanie smaczne o biało kremowym miąższu. Soczyste, jędrne słodko kwaśne. Owoce pojawiają się corocznie w dość dużych ilościach. Jabłka tej odmiany można zbierać w okolicach połowy października, jednak najsmaczniejsze stają się dopiero w styczniu. Mają jednak wyjątkową duża zdolność do utrzymywania dobrego stanu w przechowaniu. W odpowiednich warunkach mogą trwać nawet do kwietnia.
Jabłoń, odmiana Witos
Witos jest polską odmianą jabłoni, która powstała wskutek skrzyżowania odmian Fantazja i Primula. Miejscem narodzin tej odmiany jest warszawska SGGW. Drzewo ma tendencję do osiągania sporych rozmiarów, przez co dedykowane jest raczej do dużych ogrodów. Owoce tej odmiany również osiągają spore rozmiary. W smaku są wyraziste i soczyste. Skóra jabłek ma piękną barwę o wyrazistym, czerwonym rumieńcu. Jabłko ma spłaszczony, nieco baryłkowaty kształt. Odmiana jabłoni Witos cechuje się duża odpornością na mróz. Owoce można zrywać już w okresie pierwszych dni września. Warto jednak pamiętać, że jabłka należy szybko zerwać z drzewa, gdyż mają one tendencję do opadania. Trzeba przy tym zaznaczyć, że owoce nawet od niewielkich uderzeń i uszkodzeń wykazują tendencję do szybkiego psucia się.
Jabłoń, odmiana Piros
Piros należy do najpopularniejszych odmian jabłoni w naszym kraju. Jest to odmiana letnia. Drzewo rośnie do rozmiarów średnich. Korona Pirosa jest średnio gęsta. Jabłka maja charakter typowo deserowy. Owoce osiągają małe rozmiary. Jabłka odmiany Piros cechują się wyjątkową soczystością i kruchością. W smaku wyczuwalna jest słodycz i kwaskowość. W kształcie owoców wyraźny jest motyw spłaszczonej kuli. Jabłko okraszone jest bardzo wyraźnym, czerwonym rumieńcem. Owoce pojawiają się na drzewie nawet trzech razy w ciągu roku, z reguły w okolicach sierpnia. W chłodzie przetrwają niestety tylko kilka tygodni, jednak istnieje możliwość spożywania ich bezpośrednio po zerwaniu z drzewa. Jabłoń tej odmiany cechuje się dużą odpornością na mróz oraz większość chorób.
Jabłoń, odmiana Rubin
Jabłoń odmiany Rubin rośnie jako drzewo silne, o sporej kulistej koronie. Jest ono średni odporne wrażliwe na choroby oraz mróz. Owoce pojawiają się stosunkowo wcześnie i w dużej ilości. Jabłka odmiany Rubin są duże, a nawet bardzo duże. W kształcie są kuliste, a na jego powierzchni pojawia się pomarańczowo karminowy rumieniec o nieco rozmytej barwie. Miąższ ma konsystencję kruchą o soczystym, słodkim i nieco winnym smaku. Jabłka idealne jako deserowe. Owoce są gotowe do tego, by je zbierać w okresie końca września. Prawidłowo przechowywane mogą być zdatne do spożycia do końca listopada.
Jabłoń, odmiana Freedom
Jabłoń Freedom to deserowa odmiana tego popularnego owocu. Należ ona do grona odmian starszej odmiany. Drzewo cechuje się silna budową o rozłożystej koronie. Owoce przyjmują rozmiar duży lub średnio duży. W kształcie dominuje kulista stożkowość o typowej asymetryczności. Owoce mają skórkę suchą i gładką. Rumieniec ma barwę karminową i paskowany wzór. Miąższ jest jędrny kruchy o białej barwie i dużej soczystości. Dojrzałość owoce uzyskują w okresie przełomu września i października. Drzewo cechuje się wysoką odpornością na parcha oraz mróz.
Jabłoń, odmiana Jonagold
Jonagold to amerykańska odmiana jabłoni, która została wyhodowana w roku 1954. Drzewa mają silną budowę o szerokiej, stożkowatej i średnio zagęszczonej koronie. Owoce pojawiają się w okolicach 3 roku po nasadzeniu. Jabłka rosną obficie i regularnie. Owoce można zbierać w pierwszej połowie października. Są duże, a nawet bardzo duże o zielono żółtawej skórce i karminowym rumieńcem. Miąższ ma barwę zielonkawo białawy, średnio ścisły soczysty o wyjątkowym aromacie i nieco kwaskowatym smaku. Drzewo jest średnio wrażliwe na mróz i takim samym stopniu odporne na choroby.
Jabłoń, odmiana Lobo
Jabłoń odmiany Logo pochodzi z Kanady. Jest to odmiana jesienna, która swoje owocowanie rozpoczyna w okresie 3 – 4 lat po posadzeniu. Owocowanie odbywa się nieregularnie, ale obficie. Wyraźna, duża odporność na przymrozki. Owoce przyjmują kształt nieco spłaszczony i duży rozmiar. Zielonożółta skóra pokrywa się ciemnokarminowym rumieńcem. Jabłka są kruche, o soczystym, słodko kwaśnym miąższu w ciemnobiałym kolorze. Owoce można zbierać już w połowie września, a ich przechowywanie jest proste z uwagi na duża zawartość wapnia.
Jabłoń, odmiana Szampion
Czeska odmiana jabłoni, jaką jest Szampion cechuje się umiarkowanie silnym wzrostem o średni o zagęszczonej koronie. Owoce pojawiają się po 3 latach od posadzenia w obfitych i regularnych cyklach. Jabłka maj kulisto stożkowy kształt i suchą zielonkawo żółtawą skórę o karminowoczerwonym rumieńcu. Jabłka są duże o zielonkawobiałym miąższu, który w smaku cechuje się słodkością z delikatnymi nutami kwaskowatości. Drzewo jest wrażliwe na mróz, ale odporne na parcha i mączniaka. Jabłka są gotowe do zbioru w okresie już na początku października. W odpowiednich warunkach mogą być przechowywane do grudnia.
Jabłoń, odmiana Ligol
Ligol to polska odmiana jabłoni o stosunkowo silnej budowie drzewa i średnio zagęszczonej koronie. Owocuje od trzeciego roku po posadzeniu. Plony obfite, choć mogą być nieregularne. Jabłka mają kształt kulisto stożkowy. Skórka jest błyszcząca i delikatnie zielonkawa pokryta jasnoczerwowym rumieńcem. Jabłka są duże, a nawet bardzo duże i cechują się wyrównanym kształtem. Miąższ jest smaczny, kremowy i soczysty o delikatnie kwaskowatym smaku. Jabłka są gotowe do zbioru w okolicach października, natomiast swój najlepszy smak osiągają dopiero w lutym a nawet marcu.
Jabłoń, odmiana Kosztela
Kosztela to polska odmiana jabłoni, która może osiągnać rozmiar od 1 do 5 metrów wysokości. Owocuje ona co drugi rok, głównie w okolicy 2 lub 3 dekady września, natomiast przechowywać można je do stycznia. Jabłka mają barwę żółtą, a w smaku dominuje słodycz. Odmiana ta jest odporna na choroby a także szkodniki. Cechuje się ona także mrozoodporną. Rośnie najlepiej na glebie piaszczystej.
Jabłoń, odmiana Antonówka
Odmiana Antonówka pochodzi z Rosji, dzięki czemu zawdzięcza ona swoją wyjątkową odporność na mrozy. Jabłka dojrzewają w okresie od września do listopada. Warto jednak zauważyć, że możliwe jest zbieranie jabłek już w okresie lipca. Owoce są jednak wtedy wyraziście kwaśne. Owoce są duże, a nawet bardzo duże. Barwę mają żółtą z niewielkim rumieńcem. Jabłka Antonówka idealnie nadają się do jedzenia na surowo, do ciast a także jako zakwaszacze bigosu.
Jabłoń, odmiana Gala
Gala jest odmianą nowozelandzką. Drzewo rośnie do rozmiarów średnich o szerokiej i stożkowatej korony. Pierwsze owoce pojawiają się pod 3 lub 4 latach od posadzenia w obfitych i naprzemiennych cyklach. Odmiana gala jest średnio wrażliwa na mróz, ale nawet pomimo swego rodowodu, wytrzyma temperaturę do – 20 stopni. Cechuje się także dobrą odpornością na choroby. Owoce można zbierać już w okresie września i października. Cechują się wyjątkowo dobry smakiem z wyrazistymi nutami słodyczy.
Jabłoń, odmiana Starking
Odmiana o bardzo słabym rozmiarze, ale obfitym rokrocznym owocowaniu. Cechuje się wysoką odpornością na mróz oraz choroby. Zbiory rozpoczynają się w pierwszych dniach października. Owoce o rozmiarze średnim, a nawet dużym. W smaku dominuje soczystość i aromaty bananowo melonowe.