Brak komentarzy

Dereń jadalny – uprawa, pielęgnacja, wymagania, sadzenie.

dereń jadalny wymagania zastosowanie sadzenie właściwości

Chcąc wprowadzić do swojego ogrodu nie tylko reprezentatywną roślinę, ale też taką wydającą owoce, co jeszcze bardziej podkreśla ozdobną rolę, warto zdecydować się na taką, której uprawa nie będzie trudna. Odpowiedni wydaje się dereń jadalny — krzew wydający co roku owoce, które nie tylko mogą być jedzone prosto z niego, ale znajdują także inne zastosowanie.

Dereń jadalny nie tylko w ogrodzie

Posadzony w ogrodzie krzew derenia jadalnego stanowi jego ozdobę, ale wykazuje także inne działanie niż rola reprezentatywna — a to za sprawą owoców, które wykazują właściwości zdrowotne i lecznicze. Sprawia to, iż uprawa derenia przynosi ze sobą także inne korzyści. Przetwory i soki powstałe z jego owoców stanowi produkty pełne witamin A, C, P, mikro- i makroelementów, pomagają przy problemach trawiennych, a to jeszcze bardziej przemawia za tym, by mieć tę roślinę na własnym podwórku.

Uprawa

Można nie mieć doświadczenia w zajmowaniu się krzewami, a mimo to sięgnąć po dereń jadalny — uprawa tej rośliny nie jest bowiem czynnością trudną. Sprawdzi się ona nie tylko jako część ogrodu, ale też jeżeli planowane jest stworzenie z jej owoców domowej nalewki. W jej hodowli nie jest trudno spełnić wymagania — dereń do wzrostu preferuje zlokalizowanie na stanowiskach zacisznych, od słonecznych po półcieniste.

Jeżeli chodzi o podłoże, najlepszym dla derenia jadalnego jest gleba średniożyzna, piaszczysto-gliniasta, a do tego zasobna w wapń. Powinna być również stale umiarkowanie wilgotna, zaś jej odczyn obojętny lub zasadowy. Jeśli posadzi się go na glebie kwaśnej, należy być świadomym, iż krzew będzie to źle znosił i nie przyjmie się lub nie wyda obficie owoców.

Sadzenie

Najpierw zakup, ale to przecież nie wszystko, jeśli chodzi o dereń jadalny — jak sadzić ten krzew, by się przyjął i wydał spodziewane owoce? Pierwszą kwestią — i dość zasadniczą — jest to, z czego dereń będzie przesadzany, gdyż generuje to najlepszy termin do umieszczenia w glebie. Sadzonkę można bowiem zakupić z gołym korzeniem lub w pojemniku.

W przypadku sadzonki z gołym korzeniem jej umieszczenie na stanowisku winno odbyć się wczesną wiosną albo jesienią. Przed sadzeniem należy przyciąć korzeń na długość około 15 centymetrów. Podobnie należy postąpić z pędami. Sadzonki z pojemnika nadają się do zasadzenia przez cały okres wegetacyjny.

Przed umieszczeniem nowego krzewu w ziemi należy przygotować dla niego dół — znaleźć się w nim powinna ziemia próchniczna, która będzie zatrzymywać wodę oraz składniki pokarmowe. Roślinę należy umieścić na takiej samej głębokości, na jakiej wcześniej rosła. Po posadzeniu ziemię wokół niej należy uklepać oraz podlać.

Odmiany derenia jadalnego

W Polsce spotkać można się z wieloma odmianami derenia jadalnego, tymi, które wybierane są najczęściej i na które można natknąć się w wielu sklepach oraz ogrodach, są:

  • dereń jadalny Jantarnyj to krzew wyróżniający się oryginalną barwą owoców — są jasnożółte — i ich smakiem, które pojawiają się wrześniu i nadają na przetwory,

dereń jadalny jantaryj żółty

  • dereń jadalny Starokijewski jest odmianą o dużych ciemnowiśniowych owocach mających kwaskowo-słodki smak i pojawiających się pod koniec sierpnia,

dereń jadalny starokijewski

  • dereń jadalny Podolski sprawdza się jako część żywopłotu, jest miododajny, a jego owoce są owalne i czerwone, nadają się na przetwory,

dereń jadalny podolski

  • dereń jadalny Szafer charakteryzuje się wydawaniem dużych ciemnowiśniowych owoców, których kształt przypomina gruszkę, łatwy w uprawie,

dereń jadalny szafer

  • dereń jadalny Jolico szczepiony jest popularnym krzewem w nasadzeniach ozdobnych o dużych, szybko wydawanych owocach, jest miododajny.

dereń jadalny jolico

Dereń jadalny — pielęgnacja

Posadzenie derenia na odpowiednim miejscu nie powinno być jedyną podejmowaną czynnością — równie ważna jest dalsza pielęgnacja, bo ten krzew także jej oczekuje. Przede wszystkim należy pamiętać o podlewaniu, gdyż dereń potrzebuje do rozwoju umiarkowanie wilgotnej gleby.

Cięcie jest kolejnym zabiegiem, jakiemu trzeba poddać dereń jadalny — kiedy przycinać, by krzew rósł zdrowo? Należy wykonać to zadanie wiosną po kwitnieniu poprzez prześwietlenie korony rośliny i wycięcie gałęzi, które się zagęszczają. Co dwa, trzy lata należy także wycinać u nasady kilka najstarszych pędów, gdyż wpłynie to na proces starzenia się derenia.

Krzew ten warto wspomóc poprzez jego nawożenie. Powinno być one ograniczone do minimum i mieć miejsce na początku sezonu wegetacyjnego. Dereń dobrze znosi nawożenie organiczne, z tego względu użyć można na przykład obornika.

Wymienione działania to część tego, czemu poddaje się dereń jadalny — rozmnażanie go we własnym ogrodzie także jest możliwe. Dochodzi do tego z nasion, ale trzeba mieć na względzie fakt, że siewki nie w pełni oddają cechy rośliny matecznej. Dereń może być rozmnażany na małą skalę wegetatywnie — czyli przez podział i odrosty korzeniowe.

Inne posty

Popularne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.
You need to agree with the terms to proceed

Menu