10 Najlepszych odmian Borówki Amerykańskiej

Borówki amerykańskie ( Vaccinium corymbosum), nazywana również borówką wysoką pochodzi z Ameryki Północnej. Znana i rozpowszechniona została także w Japonii, Nowej Zelandii oraz w niektórych obszarach Europy. Jest to gatunek rośliny wieloletniej i należy do rodziny wrzosowatych. Owoce borówki amerykańskiej są niebieskie z jasnym zielonkawobiałym miąższem. Ponadto owoce dojrzewają nierównomiernie ( skutkuje to tym iż owoce borówki można zbierać przez mniej więcej dwa tygodnie). W ich skład chemiczny wchodzi ( 100 g) woda 84%, węglowodany 14, 5 g ( błonnik: 2, 4-3, 5 g), tłuszcze 0, 4- 0, 7 g, białka 0, 6 g. Zawartość kaloryczna owocu borówki amerykańskiej w 100 gramach wynosi 57 kcal. Borówka amerykańska ( Vaccinium corymbosum)dorasta do wysokości dwóch, dwóch i pół metra. Liście mają kształt epileptyczny i u niektórych odmian są płytką ząbkowane.

Pędy borówki wysokiej są silnie rozgałęzione, jeśli chodzi o korzenie natomiast to oprócz korzeni głównych posiada bardzo dobrze rozwinięty system drobnych korzeni ( w swojej początkowej fazie wzrostu pełnią rolę włośników). Pączki kwiatowe borówki powstają w szczytowych partiach krótkopędów oraz długopędów. Borówka wysoka dojrzewa od połowy lipca do września. Kwiaty są dzwonkowate, zebrane w grona i posiadają kolor biało-zielony, biały bądź różowy. Okres kwitnienia przypada od kwietnia do maja. Łatwo przyjmują się sadzonki dwuletnie i zaczynają owocować już w następnym roku.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA VACCINIUM CORYMBOSUM.jpg

Stanowisko borówki wysokiej powinno być słoneczne, a przynajmniej powinno posiadać glebę która łatwo się nagrzewa. Jeśli natomiast chodzi o glebę to powinna ona być kwaśna. Odczyn pH powinien wynosić od 3, 5 do 5, 0. Ponadto gleba musi posiadać wysoką zawartość próchnicy. Jeśli chodzi o glebę to borówka amerykańska jest wymagająca. Musi ona także być przepuszczalna oraz wilgotna. Jeśli jednak ziemia w ogrodzie jest inna niż ta opisana powyżej to należy wykopać dół o głębokości trzydziestu pięciu centymetrów i średnicy około osiemdziesięciu centymetrów. Do wykopanego dołu należy wsypać mieszankę kwaśnego torfu, piasku oraz kory drzew iglastych. Proporcje mieszanki powinny wynosić 1:1:1. Jeśli jednak ziemia w naszym ogrodzie jest przepuszczalna to wystarczy tylko wymieszać ją z torfem w proporcji 1:1. A tym którzy planują zasadzić więcej krzewów borówki podpowiadamy że sadzonki należy sadzić w odległości półtora metra od siebie. Sadzenie najlepiej rozpoczynać wiosną lub jesienią. Jeśli akurat robimy to jesienią to należy osłonić korzenie borówki przed mrozem. Należy to zrobić okrywając ją ściółką trocin, liści bądź torfu.

Przejdźmy do pielęgnacji borówki wysokiej. Należy ją nawozić co roku na wiosnę, nawozem przeznaczonym dla borówek. Zabieg ten powtarzamy od jednego do dwóch razy ( zależne to jest od zaleceń na opakowań). Krzew należy regularnie podlewać jego system korzenny jest płytki i przystosowany do gleby wilgotnej. Ziemię wokół krzewu należy ściółkować aby zabezpieczyć ją przed parowaniem oraz utratą wody( możemy tutaj użyć torfu, kory, czy trocin drzew iglastych). Krzewy ponadto wymagają cięcia. Przez pierwsze trzy lata należy usuwać pędy słabe oraz chore, natomiast w okresie 4-5 roku należy zacząć stosować cięcie prześwietlające. Podpowiedź: w dobrze prowadzonym krzewie powinno być od sześciu do ośmiu pędów głównych.
Borówka amerykańska posiada ponadto właściwości lecznicze. Jest podobno świetna na problemy z pamięcią oraz zapobiega nadciśnieniu. W ramach ciekawostki warto wiedzieć że w czasie II wojny światowej piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie aby poprawić swój wzrok.

 

Odmiany borówki amerykańskiej:

BORÓWKA AMERYKAŃSKA BLUECROP VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘bluecrop’

Borówka amerykańska ‘bluecrop’, będąca jej najpopularniejszą odmianą, która została otrzymana w 1941 roku w Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje się ona silnym wzrostem, a dorosłe krzewy tej odmiany mają luźny, kulisty pokrój. Niestety pędy mogą wyginać się pod ciężarem owoców. Pędy rośliny są liczne, z dużą liczbą bocznych, krótkich rozgałęzień oraz średnio grube. Ponadto pokryte są intensywnym nalotem woskowym i wyrównane w gronie. Z jednego krzewu borówki amerykańskiej ‘bluecrop uzyskuje się od czterech do dziewięciu kilogramów owoców. Owoce tego krzewu są dużej wielkości, lekko spłaszczone. Barwa borówki jest jasnoniebieska z intensywnym, woskowym nalotem. Miąższ natomiast jest zielonkawy, aromatyczny oraz z winno-słodki. Owoce te uważane są na najsmaczniejsze ze wszystkich odmian. Jest wysoce odporna na zimowe mrozy, potrafi znieść temperaturę wynoszącą minus dwadzieścia osiem, czy nawet minus trzydzieści cztery stopnie. A ponadto odporna jest na choroby. Ma ona także średnią porę dojrzewania.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA BLUEGOLD VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Bluegold’

Borówka amerykańska ‘Bluegold’, która jest najłatwiejsza w uprawie, dzięki czemu nadaje się do amatorskich upraw w ogrodzie oraz posiada bardzo smaczne owoce. Liście krzewu są średniej wielkości, silnie unerwione, lekko matowe, intensywnie zielone, eliptyczne. Od spodu liście posiadają słabe omszenie. Borówka amerykańska ‘Bluegold’ uznawana jest za bardzo plenną odmianę. Owoce rośliny są jasnoniebieskiej barwy, lekko bruzdowate, smaczne, średnio duże, jędrne oraz słodkie. Owoce posiadające małą oraz suchą blizną poszypułkową posiadają wyjątkowo trwały nalot woskowy. Plony z tej odmiany wynoszą około sześć kilo z jednego krzewu. Owoce odmiany borówki amerykańskiej ‘Bluegold’ polecane w szczególności są do deserów. Idealnie również nadaje się do uprawy na balkonach i tarasach. Ponadto rośnie szybko, a pokrój borówki jest średnio zwarty z tendencją do rozłożystego.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA BLUEJAY VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Bluejay’

Borówka amerykańska ‘Bluejay’, której zaletą jest niebywała przydatność do mechanicznego zbioru. Powstałą ona ze skrzyżowania odmian Berkeley i Michigan oraz Pioneer i Taylor. Odmiana ta jest krzewem silnie rosnącym. Wzrost ponadto jest luźny z tendencją do rozłożystego. Otrzymana została w 1952 roku, a zaczęto ją polecać do uprawy w 1977 roku. Liście gdy są młode mają barwę zieloną, natomiast gdy są starsze przybierają jasnozieloną barwę, a ponadto są dość duże. Kwiaty rośliny kwitną stosunkowo późno, a płatki przybierają kolor biały bądź lekko różowy. Owoce długo pozostają na pędach i są średniej wielkości, jasnoniebieskie, gładkie, jędrne, zebrane w luźne grona, bardzo aromatyczne, liczne oraz kuliste. Pierwsze owoce gotowe do zbiorów pojawiają się pod koniec lipca, a większość z nich dojrzewa w sierpniu. Zebrane owoce tej odmiany borówki amerykańskiej można przechowywać nawet przez dziesięć tygodni w lodówce. Ponadto długi okres pozostawania na pędach, odporność na pękanie oraz możliwość długotrwałego przechowywania w stanie świeżym sprawia że owoce odmiany ‘Bluejay’ polecane są do bezpośredniego spożycia bądź na konfitury.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA CHANDLER VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Chandler’

Borówka amerykańska ‘Chandler’ jest długo owocującą odmianą, a owoce są bardzo duże ( nawet 2, 5 centymetra) i są niezwykle słodkie oraz soczyste. Ponadto obok pierwszej opisanej tutaj odmiany ‘Bluecrop’ jest ona najczęściej kupowaną odmianą borówki amerykańskiej. Wprowadzona została ona do sprzedaży w roki 1995. Borówka amerykańska ‘Chandler’ owocuje dość długo bo nawet od czterech do sześciu tygodni. Przypada to na okres od końca lipca aż do początku września. Plony są bardzo obfite. Z jednego krzewu borówki amerykańskiej ‘Chandler’ można uzyskać od sześciu do ośmiu kilogramów owoców. Krzew osiąga wysokość stu pięćdziesięciu centymetrów. Ta odmiana borówki polecana jest różnego rodzaju wypieków. Ponadto jako dodatek do lodów i deserów oraz stanowi idealne uzupełnienie śniadań.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA DARROW VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Darrow’

Borówka amerykańska ‘Darrow’ posiada aromatyczne, smaczne owoce o winno-słodkim smaku. Jest to odmiana późno dojrzewająca i jest średnio plenna. Owoce borówki amerykańskiej ‘Darrow’ są bardzo duże i dochodzą do dwudziestu pięciu milimetrów średnicy. Owoce te są jasnoniebieskie, spłaszczone, przy kielichu lekko żebrowane. Zebrane one są w małe, najwyżej średniej wielkości zwarte grona osadzone na krótkich, zielonych szypułkach. Miąższ jest barwy zielonkawej, nalot woskowy na owocach natomiast słaby do średnio intensywnego. Liście borówki są zielone z charakterystycznym unerwieniem. Młode liście posiadają charakterystyczny, widoczny, różowy odcień, natomiast starsze są intensywnie zielone. Ponadto liście są wąskie i małe. Ta odmiana jest średnio odporna na mróz i jest wrażliwa na zgorzel pędów. Dojrzewa od połowy sierpnia do początku września. Borówka amerykańska ‘Darrow’ świetnie nadaje się do deserów. Ponadto owoce bogate są w sole mineralne, mikroelementy, błonnik, witaminy oraz kwasy organiczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, do możenia oraz przetworów.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA DUKE VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Duke’

Borówka amerykańska ‘Duke’ jest krzewem należącym do odmian o średnio wczesnym okresie dojrzewania. Odmiana ta jest mocno plenna. Kwitnie ona późno co pozwala jej uniknąć przymrozków. Borówka amerykańska ‘Duke’ jest krzewem szybko rosnącym i dorastającym do około stu osiemdziesięciu centymetrów. Dobrze znosi temperatury wynoszące do minus dwudziestu pięciu stopni. Z jednego krzewu można zebrać od pięciu do ośmiu kilogramów owoców. Pokrój krzewu jest kulisty oraz luźny, a pędy szkieletowe są sztywne. Pędy te posiadają również tendencje do rozchylania się pod ciężarem owoców. Miąższ owoców jest zielonkawy, zwarty i słodko-winny. Owoce przy szypułce są lekko spłaszczone oraz zebrane w dość luźne grona i pokrywają się średnio intensywnym nalotem. Borówkę tą wyróżnia to iż jest krzewem poszycia leśnego, nie toleruje więc dużych ilości nawozów. Ponadto nie potrzebuje zapylaczy. Odmiana ta świetnie nadaje się do różnych wypieków, deserów, bezpośredniego spożycia oraz przetwórstwa. Jej owoce posiadają także właściwości antyseptyczne.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA NELSON VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Nelson’

Borówka amerykańska ‘Nelson’ należy do odmian późnych i została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w 1988 roku, a wyhodowana została w stanie Michigan. Uzyskano ją w wyniku skrzyżowania odmian ‘Bluecrop’ z ‘Berkeley’. Ta odmiana uzyskała po swoich,,rodzicach” dość dobre cechy. Po odmianie ‘Bluecrop’ posiada ona smak, a po odmianie ‘Brekeley’ wielkość owoców. Tworzy ona dość wysokie, gęste krzewy. Posiadają one wzniesiony pokrój oraz wysokość wynoszącą od 1, 3 – 1, 6 metra. Owoce pomijając wspomnianą wielkość są aromatyczne, zebrane w luźne grona oraz bardzo smaczne po wspomnianej już wyżej odmianie ‘Bluecrop’. Owoce zaczynają dojrzewać w sierpniu. Okres dojrzewania trwa trzy tygodnie. Borówka ta kwitnie wiosną, a liście rośliny są duże, lancetowate oraz charakterystycznie błyszczące. Z jednego krzewu można uzyskać sześć kilogramów owoców. Jest to odmiana deserowa. Świetnie spełnia się w roli dodatku do ciasta. Owoce można także zamrozić lub użyć do przyrządzenia dżemów, konfitur ( po otworzeniu smakują tak jak w dniu przyrządzenia). Ich górna granica odporności na mróz wynosi minus dwadzieścia pięć stopni.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA PINK LEMONADE VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Pink lemonade’

Borówka amerykańska ‘Pink lemonade’ charakteryzuje się wyjątkowymi w wyglądzie i smaku owocami. Owoce są barwy różowej, a smak tak jak nazwa wskazuje posiada słodki, delikatnie cytrynowy posmak. Ponadto jest to odmiana samopylna. Ze względu na swoje nietypowe owoce cieszy się ona coraz większym powodzeniem. Owocuje dość późno, a pędy są wzniesione oraz sztywne. Liście natomiast są ciemnozielone, błyszczące, skórzaste, silnie unerwione, eliptyczne. Jesienią liście borówki amerykańskiej ‘Pink lemonade’ stają się żywą ozdobą. Przybierają wtedy cudowne wybarwiające się barwy od złocistożółtego po czerwony. Krzew ten dorasta do wysokości stu pięćdziesięciu centymetrów. Jest wysoce odporny na mrozy. Potrafi dobrze znieść temperaturę wynoszącą minus trzydzieści cztery stopnie. Ponadto nie wymaga cięcia. W maju ukazują się jej cudne, dekoracyjne, białoróżowe dzwoneczki. Ma ona działanie antyseptyczne. Świetnie nadaje się zarówno do deserów, jak i przetworów. Można ją uprawiać w donicy.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA SPARTAN VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Spartan’

Borówka amerykańska ‘Spartan’ jest odmianą otrzymaną już w 1936 roku, a wprowadzono ją do uprawy w roku 1952. Jest to odmiana najłatwiejsza w uprawie i co za tym idzie najmniej wymagająca. Charakteryzuje się dużą plennością, polecana jest do amatorskiej uprawy, jednak idealnie nadaje się też na plantacje. Znosi wysokie minusowe temperatury. Świetnie znosi temperaturę do minus trzydziestu czterech stopni. Z jednego krzewu można zebrać około sześciu kilogramów owoców. Owoce borówki amerykańskiej ‘Spartan’ są słodko-winne, krągłe, jasnoniebieskie. Ponadto owoce uznawane są za jędrne, bardzo aromatyczne, lekko spłaszczone przy szypułce i nieco wydłużone przy kielichu, bardzo duże, zebrane w niezbyt duże,

luźne grona, jędrne, granatowe z intensywnym niebieskim nalotem woskowym oraz osadzone na długich szypułkach. Ma ona także działanie antyseptyczne, a ponadto dobrze nadaje się do deserów i przetworów oraz mrożenia.

BORÓWKA AMERYKAŃSKA TORO VACCINIUM CORYMBOSUM

Borówka amerykańska ‘Toro’

Borówka amerykańska ‘Toro’ , która jest odmianą wysoce plenną i mrozoodporną. Potrafi dobrze znieść temperaturę wynoszącą minus trzydzieści cztery stopnie. Plenność jest dość stała, a z jednego krzewu można zebrać od czterech do siedmiu kilogramów owoców. Odmiana ta powstała ze skrzyżowania odmian Earliblue oraz Ivanhoe. Jest jedną z wysokich odmian i potrafi dorosnąć do dwóch metrów wysokości. Owoce są bardzo smaczne, a roślina zaczyna owocować w sierpniu. Owoce długo utrzymują się na krzewie, Okres dojrzewania trwa około trzech tygodni. Zaleca się aby pierwsze zbiory tej odmiany borówki odbywały się ręcznie, a nie mechanicznie. Odmiana ta świetnie nadaje się do deserów, jako dodatek do wypieków. Jest również polecany do zamrażania oraz przechowywania w postaci konfitur, dżemów ( przechowywane w tych postaciach po otwarciu słoika będą smakowały tak jak w dniu przygotowania).

Inne posty

Popularne posty

Menu