Mini ogród na balkonie
24 września 201710 Najlepszych odmian Borówki Amerykańskiej
27 września 2017Pigwa posiada szerokie gamę możliwości. Wykorzystywana jest zarówno w kosmetyce, jak i ziołolecznictwie, a także kuchni. Zwalcza infekcje, stanowi smaczny zamiennik klasycznej cytryny oraz pomaga w upiększaniu cery. Mimo tych licznych zalet, że pigwa nie cieszy się dużym zainteresowaniem w polskich ogrodach. W ostatnim czasie wypierana jest przez roślinę ją przypominającą – z nazwy i wyglądu – popularny pigwowiec.
Opis
W naszych warunkach posiada ona formę krzewu. Jest rośliną wieloletnią pochodzącą z rejonów Azji: Kaukazu, Iranu, Azji Mniejszej. Zdobyła również popularność na Krecie, gdzie znajduje się specjalne miejsce, gdzie jest uprawiana – to stamtąd wzięła się jej łacińska nazwa „Cydonia oblonga”.
Pigwa nie posiada specjalnych wymagań, jeżeli chodzi o jej uprawę, choć preferuje określony rodzaj gleby, na której najlepiej owocuje. Posiada żółte owoce przypominające z wyglądu jabłka. Ze względu na swoją nazwę bardzo często mylona jest z pigwowcem, co jest błędem, ponieważ są to dwie różne rośliny.
Należy pamiętać, aby nie spożywać jej owoców na surowo – są zbyt kwaśne i twarde w swojej naturalnej postaci. Idealnie jednak nadaje się na przetwory i nalewki, z których niegdyś słynęła.
Jest rośliną rodzimą, dlatego ma dużo więcej zalet niż importowane owoce, takie jak cytryny czy pomarańcze. Pigwa jest bardzo wrażliwa. W niesprzyjających warunkach pigwa może nawet nie dojrzeć, dlatego należy ją zebrać, a następnie przechowywać w miejscach, w których panuje temperatura pokojowa. Roślina wykazuje także brak odporności na zanieczyszczenia środowiska, dlatego należy o nią szczególnie dbać i uprawiać w miejscach do tego przeznaczonych, z dala od ruchliwych ulic czy obszarów o wysokim stężeniu spalin.
Pigwa posiada wiele odmian, wśród których trzy są bardzo popularne w polskich sadach: 'Bereczki’ (syn. 'Vrejna’), 'Lescowac’ oraz 'Ursynowska’. Wszystkie nadają się doskonale na przetwory oraz posiadają walory dekoracyjne.
Zastosowanie
Pigwa posiada liczne zastosowania w wielu dziedzinach: medycynie, przetwórstwie oraz kosmetyce.
Jej owoce łagodzą infekcje i podrażnienia, wspomagają regenerację organizmu oraz pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Mają też duży wpływ na gojenie ran i walkę z bakteriami, a także innymi drobnoustrojami. Obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga również regenerację wątroby. Stosowana jest także przy przeziębieniach i grypie, jako naturalne źródło witaminy C.
Pestki pigwy pomagają w przypadku braku apetytu. Pigwa stanowi także skuteczny odświeżacz powietrza, dzięki właściwością pochłaniania zapachów. Świetnie sprawdza się w przypadku wiosenno-jesiennych porządków, kiedy przychodzi pora na sprzątanie w szafach i miejscach, które przez długi czas nie były odwiedzane. Napar z pigwy działa w przypadku trądzika, hemoroidów i zmarszczek.
Owoc pigwy znajduje szerokie zastosowanie w produkcji nalewek oraz różnorodnych przetworów przygotowywanych w domowych kuchniach, a następnie składowanych w spiżarniach. Gospodynie często robią z nich soki, kompoty, marmolady, dżemy, powidła, ponieważ posiadają naturalne właściwości żelujące.
Pigwa posiada także walory dekoracyjne, ze względu na swoje piękne kwiaty w czasie kwitnienia. Odpowiednio przycinana i formowana, może stanowić dość luźny żywopłot.
Odmiany
Pigwa pospolita
Nazwa tej odmiany pochodzi z Krety, gdzie jest powszechnie uprawiana, w przeciwieństwie do polskich ogrodów, skąd została wyparta przez dużo popularniejszy pigwowiec.
Nie posiada szczególnych wymagań, jeżeli chodzi warunki, w jakich dojrzewa.
Pigwa pospolita woli jednak zasobniejsze gleby, posiada płytki system korzeniowy, przez co powinna być dobrze nawadniana. Należy ją chronić przed niższymi temperaturami, ponieważ nie wykazuje właściwości mrozoodpornych. Pigwę pospolitą powinno się je posadzić w miejscu dobrze nasłonecznionym, osłoniętym przed silniejszym wiatrem.
Należy ją przycinać jedynie w razie konieczności, kiedy istnieje ryzyko choroby bądź jej uszkodzenia. Operację tę wykonuje się ostrożnie, ponieważ nowe pędy wyrastają na zeszłorocznych, dlatego przycięcie ich może skutkować zahamowaniem rozwoju rośliny. Rozmnażanie najlepiej jest przeprowadzić w okresie wiosennym, kiedy pigwa pospolita dojrzewa – daje to większą szansę na sukces.
Pigwa pospolita gruszkowata
Jest odmianą o wyższej odporności na szkodniki, a jej owoce przypominają gruszki. Często wykorzystywana jest przy zasadzaniu roślin z rodziny gruszkowatych (jako podkładka), skąd też pochodzi jej nazwa.
Jej kwiaty mają delikatny, różowy kolor. Posiada także, podobnie jak inne odmiany, duże właściwości lecznicze i dekoracyjne. Nie należy jej jednak przesadnie nawozić, lepiej zapewnić jej warunki idealne do naturalnego rozwoju – dzięki temu roślina nabierze sił i będzie rodziła smaczne owoce przez długi czas.
Po zerwaniu pigwa pospolita gruszkowata powinna być przez kilka dni przechowywana w domu, żeby miała szansę dojrzeć w temperaturze pokojowej. Jest zasobna w minerały konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu, w tym: żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B oraz C.
Pigwa wieloowocowa krzaczasta
Jest to odmiana pochodzą z Węgier – różni się jedynie wielkością owoców od pigwy pospolitej. Ma formę krzewu lub niewielkiego drzewa osiągające od trzech do pięciu metrów wysokości. Nie posiada szczególnych wymagań glebowych, dzięki czemu świetnie nadaje się do uprawy w przydomowych ogródkach. Należy jednak wystrzegać się przed zarazą ogniową, która jest jedną z chorób, na jakie podatna jest pigwa wieloowocowa krzaczasta.
Duże, białe liście wydzielają przyjemny, intensywny zapach, który stanowi jedną z zalet rośliny, która ceniona jest za swoje walory ozdobne. Pigwa wieloowocowa krzaczasta owocuje każdego roku, a jej owoce przypominają kształtem gruszkę o słodkim i aromatycznym miąższu. Jest źródłem witamin i cukrów, które nie szkodą organizmowi. Jest to jeden z powodów, dla których przyciągają one pszczoły.
Pigwa wieloowocowa krzaczasta ceniona jest za liczne właściwości, które nie ograniczają się do jednego obszaru. Wykorzystuje się ją w wielu dziedzinach, czerpiąc duże korzyści z jej uprawiania.